Killing fields & gevangenis
Door: IreneTijs
Blijf op de hoogte en volg Irene
30 Mei 2012 | Cambodja, Phnom-Penh
What's happend?
heel kort door de bocht wou de leider van het land (pol pot) de vollediege macht hebben en roeide hij mensen met kennis en mensen die hem niet gehoorzaamden uit. Op 17 april 1975 drong Pol Pot met zijn "leger" de rode Khmer Phnom Penh binnen. Hij otruimde alle steden en stuurde mensen naar het platte land om daar een onmogelijke productie target te behalen. Hij had 1 missie, het hele land moest hem gehoorzamen en iedereen die hem tegensprak moest het ontgelden. Vooral de slimme, rijke, stadslieden moesten het ontgelden. Hij voerde honderden Cambodjanen per dag af naar gevannegnissen waar ze gematteld werden om valse verklaringen af te leggen om vervolgens naar ongeveer 4 maand vervoerd te worden naar de killing fields waar er op beestachtige wijze een einde gemaakt werd aan hun leven.
De killing fields ogen eigenlijk best vriendelijk, het is groen, je hoort vogeltjes maar dan, dan zet je je koptelefoon op en hoor je de meest verschrikkelijke verhalen over hoe mensen daar op gruwelijke wijze massaal vermoord zijn. Want tja kogels zijn duur dus er werden naar alternatieven gezocht. Ik vond het zelf een kopie van de 'beste' methoden in andere oorlogen maar dan beter uitgevoerd. Op de killing fields staat bijvoorboold een boom de zogenaamde kinderboom. Hier werden kinderen met hun hooft tegenaan geslagen zodat ze meteen overleden. Een andere gruwelijke wijze die gebruikt werd is het opensnijden van de keel met een blad van de bananenboom of 'gewoon' met een hamer op iemands hoofd slaan.
Na een uurtje of 3 op deze bizarre plaats zijn we met de tuktuk naar de gevangenis gegaan..... pff dit was nog erger dan de killingfields. We hadden een gids genomen en die vertelde dingen waarvan mij echt de tranen in de ogen sprongen. Haar hele famillie is uitgemoord of verhongerd. Op de verschillende killingfields in het land zijn 3 miljoen mensen gestorven. Nogeens 1 miljoen mensen zijn om het leven gekomen door verhongering. De gids liet haar benen zien en vertelde hoe ze gemarteld was. Ze vertelde hoe ze moest kiezen tussen of haar voader laten vermoorden of haar broer... voor haar ogen. Ze vertelde hoe ze 22 uur per dag moest werken in de rijst velden en ze vertelde over de martelingen in de gevangenis. Vingers afhakken 1 voor 1, mensen op de kop hangen en net zo lang slaan totdat ze buiten westen raakten om ze vervolgens in een zout oplossing te dompelen om het herhalen enzovoort. Je zag het bloed op de muren en op de plafons en naar de begaande grond vond ik het wel welletjes geweest; ik had genoeg gezien en gehoord over de verschrikkelijke afslachtingen die daar hadden plaats gevonden.
En wat ik zo bizar vind. ik hoor mensen hem meneer Pol pot noemen. Ik hoor onverschilligheid maar geen haat terwijl de helfd van de bevolking is uitgemoord door hem, terwijl hij iedereen die nu leeft in Cambodja getekend heeft voor het leven!
Hmm ik geloof dat ik het wel enigsinds kan relativeren na het opgeschreven te hebben..... en ze vragen of ik kom poolen en een biertje kom drinken
30 Mei 2012 - 07:03
Jetske:
Tsjeeeezus Ireen.... Wat een verhaal joh.... Krijg er kippenvel van. Ik wist wel dat mensenrechten niet bijster hoog in 't vaandel staan daar (meer helemáál niet in 't vaandel), maar dit is wel echt heel verschrikkelijk. Pff zal inderdaad een ongelooflijk intense ervaring zijn geweest om daar zo te zijn, op de plek waar het allemaal is gebeurd.. Vergeet je nooit weer, dat soort dingen! -
30 Mei 2012 - 07:26
Laura:
Indrukwekkend Ireen! -
30 Mei 2012 - 11:51
Leanne:
Meis, wat vreselijk. Ja daar sta je dan.... Zo ineens wel heel dichtbij het vuur. De mensen daar zijn getekend voor het leven. Gruwelijk.
Sterkte, goed trouwens om daar ff bij stil te staan. Maar dan nu ook gauw weer beseffen hoe goed wij het hebben, en genieten! Liefs -
30 Mei 2012 - 15:33
Mam:
Goed dat je samen met Sandra bent gegaan. -
30 Mei 2012 - 16:58
Simone T:
Welk guesthouse zit je, nummer 69 ofzo?
Verder weet ik helemaal wat je bedoelt met dit gevoel maar achteraf of nu al ben je blij dat je dit hebt gezien want het is goed om te weten dat deze dingen ook gebeuren in de wereld!Wat ga je nog meer voor leuke dingen doen deze week? de tempels zijn ook een echte aanrader! -
30 Mei 2012 - 17:17
Irene Tijs:
Nee niet met Sandra gegaan wel samen naar Ankor Wat gegaan, we liepen elkaar in eerste instantie mis.