bungeejumpen en parachutespringen
Door: IreneTijs
Blijf op de hoogte en volg Irene
05 Januari 2011 | Zuid-Afrika, Pretoria
Ja hoor ik had me weer eens iets in me hoofd gehaald: ik moest en zou de hoogste bungeejump te wereld doen….. tja gewoon omdat die hier in Zuid-Afrika zit. Dus ik had het al een paar keer aangekaart bij de andere studenten maar niemand trok het echt enorm; waarom zou je van een 300 meter hoge brug afspringen en daar nog voor betalen ook? Maar ik had het in me hoofd gehaald dus het moest gebeuren en tja als je the gardenroute rijdt kom je er nu eenmaal langs. Dus geboekt om 9 uur ‘s ochtends. Me mams mocht vanuit de uitzichtpost toekijken.
Dus daar stonden we dan om half 9. Betalen, wegen en het tuigje aangetrokken…. We waren met 9 mensen en we werden gebrieft voordat we de brug opliepen. Wat we moesten doen en dat als we niet wouden, we niet hoefde te springen enzovoort. Naast de brug is een soort extra brug gemaakt waarover we naar het midden van de brug konden lopen alleen die brug is van alle kanten open. Met andere woorden je kon 300 meter recht naar beneden kijken en bij iedere stap die je zette veerde hij iets door….. doodeng dat ding! Vervolgens sta je in het midden van de brug en denk je echt: waarom sta ik hier? Waarom wil ik dit soort dingen als ik het eigenlijk helemaal niet durf? Maartja ik stond er dus ik vond dat ik ook maar moest springen. Gelukkig ging de muziek aan en dat ontspant wel aardig. En je zag de mensen die gesprongen hadden met een bigsmile boven komen. Je krijgt naast het tuigje wat je aanhebt een bevestiging aan je voeten en eigenlijk is dat je hoofdbevestiging. Dat wordt aardig strak gemaakt je kan dus alleen nog maar lopen als een pinguïn of getild worden. Gelukkig werd ik getild alleen het laatste stuk moet je het toch echt zelf doen: met je tenen over de rand gaan staan. Vervolgens tellen ze voor je af: 5, 4, 3, 2, 1, Bungee! Alleen ik sprong iets te vroeg ik wou bij 1 springen maar bedacht me toen dat ik op bungee moest springen. Maar ik sprong toch al zo ongeveer. Dus in plaats van een duik werd het een potloodsprong. Ook mooi hoor! En het was zo gaaf, eerst heb je vrije val maar die duurt maar 7 seconde, wat opeens best lang lijkt, en dan hang je nog een minuut ongeveer, super gaaf! Daarna wordt je weer opgetakeld. Nouja je wordt een stuk naar boven gehesen en er komt iemand naar beneden die je aan hem vastmaakt. Ik had hem alleen niet gezien dus ik werd opeens vastgepakt, nog strak van de adrenaline, was mijn reactie niet zo heel aardig ik sloeg hem in mijn schrikreactie weg. Oeps…… dat naar bovengetakeld worden is misschien nog wel het engste van alles, afgezien de brug waarover je moet lopen. Eenmaal weer boven op de brug worden er nog een paar foto’s gemaakt en daarna mag je weer terug lopen over de loopbrug naar het vaste land! Tuigje uit, en foto’s en filmpje bekijken!
Op de eerste dag van the gardenroute liepen we een hostel binnen zaten daar Ilse, Linsey en Anouk, Nederlandse studenten die in Ganadendal wonen. Die gingen de volgende dag paracutspringen of ik niet mee wou? Nou dat wou ik natuurlijk wel. Alleen de volgende dag regende het, en helaas geen zonnestralen :( dus ik wou niet springen omdat ik het zonde vond. Er zijn hier zoveel heldere dagen en dan zou ik op een bewolkte regenachtige dag springen.
Later die week kreeg ik een smsje dat ze geboekt hadden om in Kaapstad te gaan of ik dan misschien mee wou? Eens even kritisch naar onze planning kijkend heb ik besloten mee te gaan. De week voordat mama kwam had ik mama al gemaild of ze niet samen met mij wou paracutspringen. Ik kreeg een mailtje terug in de trant van: ben je nu echt helemaal gek geworden? Dus nog een paar keer gevraagd maar ik kreeg haar echt niet zo ver om mee te gaan. Dus mama mocht weer toekijken. Het parachutespring centrum zat gevestigd in een soort van loos. En alles ging daar op zijn dode gemakje. Helaas konden we niet allemaal in het zelfde vliegtuig omdat we allemaal met foto en film wouden en er dus voor iedere springer een extra persoon mee moest. Eerst vloog je 20-25 minuten in het vliegtuig waarna de deur openging er iemand uitklom en aan het dak ging hangen. Daarna ging de eerste in de deuropening zitten en sprong diegene op het dak op hetzelfde moment om zo de foto’s te kunnen maken. Ik sprong als 2e toen de deur openging dacht had ik wel weer heel ff z’n momentje als bij het bungeejumpen en the bridgeswing; waarom doe ik dit? Maar gewoon in die deuropening gaan zitten . De vrijeval duurt 30 seconden en eigenlijk hoef je zelf helemaal niks te doen. Je kreeg een tikje op je schouder en op dat moment mocht je armen wijdt doen. De man die de foto’s maakte had een soort vleugelpak aan waarmee ze heel precies konden sturen. En ze maakte foto’s door hun mond dicht te bijten. De vrijeval duurde 30 seconde en was zo ontzettend gaaf je viel met een snelheid van gemiddeld 220 kilometer per uur naar beneden. Vervolgens vlieg je 5 minuten en land je ongeveer 10 meter vanaf de mensen die staan te kijken (achter hekken staan doen ze hier niet aan). Het was super helder. Kon dus Robbeneiland zien, de Tafelberg, signalhill echt super :D en de foto’s en het filmpje zijn ook super geworden!
05 Januari 2011 - 10:35
Anke:
Waaghals die je ook bent he..
Je moet maar snel weer terug komen..voordat je, je nog meer gekke dingen in je hoofd haald ;-) -
05 Januari 2011 - 12:51
Anouk:
jij durft!!! jakkes, dat zou ik echt nooit doen. Tenminste bungeejumpen zeker niet maar parachute springen lijkt me wel heel gaaf om een keer te doen. En ja dan op zo'n mooie plek, dan zou ik het ook zeker doen! -
06 Januari 2011 - 15:55
Lisanne:
mij toevallig niet gezien ik stond te zwaaien ;) -
08 Januari 2011 - 10:42
Mam:
Ja, hoor Irene het bungyjumpen was spectaculair, ook om aan de kant te staan.
Parachute springen geweldig gaaf en relaxed, jammer dat ik geen sprong gemaakt heb. Weet alles maar eens van te voren! -
08 Januari 2011 - 12:33
Smone:
Had de verhalen al gehoord, maar super leuk om ze ook nog eens van jou te lezen, zusje!
08 Januari 2011 - 17:16
Laura:
woooooow ik wil ook!! dat lijkt me zoo gaaf!!