Rare maar geweldige weken
Door: IreneTijs
Blijf op de hoogte en volg Irene
14 December 2010 | Zuid-Afrika, Pretoria
Bij thuiskomst van de vakantie kon ik meteen weer aan de bak. Want de schoolvakanties staan al bijna voor de deur en heel dit land schijnt het dan nog rustiger aan te doen als dat ze normaal gesproken al doen…….. en ik had natuurlijk 2 werkweken gemist en daardoor viel er sowieso al wat werk in te halen. Dinsdag dus lekker voor school bezig geweest tussen alle afspraken door want het organiseren van z’n communityday is super leuk werk maar kost hier veel meer tijd als het in Nederland zou kosten. Dingen bespreken via de telefoon werk niet echt, je moet overal langs en dan meestal ook wel meerdere keren. Want ze zijn of vergeten dat je langskomt, of ze hebben toch geen tijd op het afgesproken moment of ze moeten het eerst even overleggen en dan moet je maar nog een keertje langs komen als ze wel tijd hebben enzovoort. Maar alles is geregeld! Over 3 dagen is het al zo ver!
De kinderen waren helemaal enthousiast dat ik weer terug was. Met andere woorden: ik ben helemaal doodgeknuffeld. Doordat de toetsen geweest zijn komen veel kinderen niet meer naar school want daar doen ze nu toch niks meer. Dit zorgt ervoor dat het ook bij de afterschool activities wat rustiger is. Vorige week zaterdag hebben we voor alle kinderen die we sportlessen geven in de community een sportdag georganiseerd. We hadden tegen ze gezegd dat ze om 9 uur aanwezig moesten zijn bij de sportvelden. Toen we om half 8 aan kwamen rijden om de velden op te zetten stonden kwamen de eerste kinderen er al aangerend (jaja onze witte Toyota’s zijn bekend en berucht). Hoezo African time? We hebben met de meiden eerst twee uur netbal gespeeld. Daarna had ik allerlei spelen georganiseerd voor ze. Zaklopen, trefbal, aardappelrace, eierengooien, pittenzaken hooghouden zonder je handen te gebruiken enzovoort. Voor het winnende team waren er prijzen, voor de beste netbalspeler en voor de persoon met de grootste teamgeest.
We hebben met ons duikgroepje besloten om ook nog onze advance te gaan behalen dus zaterdag lagen we weer op 30 meter. En koud dat het was! En doordat de zon niet zo ver het water in kan schijnen kon je ook nog eens een keer niet veel zien. Maarja het moest is een verplicht onderdeel van de cursus. Daarna moest ik ook nog navigatie zwemmen. Wonderbaarlijk genoeg was ik de enige die uit kwam op het juiste punt, dit zal wel een kwestie van geluk geweest zijn.
Zaterdagavond zijn we wezen stappen in Kaapstad. we zijn naar Hemispehe geweest. Een club op de eenendertigste verdieping van Absa, een bankgebouw. Alleen maar goede muziek, lekkere drankjes en een super uitzicht over de stad (180 graden). Echt super! Toen we naar ons hostel liepen was het ook al half 5 en waren we best hongerig dus wij nog even eten. Jeroen (lees: een klein iel mannetje met een grote mond) had weer praatjes voor 10. Dus op een gegeven moment waren Lotte en ik in een meligere bui en zeiden we voor de grap tegen een man, die zomaar de bewaker had kunnen zijn, of hij Jeroen er niet even uit kon zetten? Nou die man bedacht zich geen seconde en pakt Jeroen onder zijn armen beet, tilt hem op en zet hem buiten weer neer. Alleen het hoofd van Jeroen al: geweldig! Onze lachbui verraadde wel enigszins dat het een grap was…..
Zondag eerst weer lekker ontbeten en toen naar de Nationale Botanische tuin Kristenbosch gegaan. Best grappig om een keer te zien maar met een paar uurtjes had ik genoeg van de bloemen, planten, bomen, beelden en het geschreeuw vanuit de kinderwagens. Dus zijn we op tijd richting Grabouw gegaan. Aangezien ik nog genoeg werk voor school te doen had ben ik niet lekker met een boek in de zon gaan zitten maar met me laptop aan tafel .
Zondag ben ik vrij vroeg naar bed gegaan, maar tja helaas ben ik geen slaapwonder en het was ook nogal lawaaierig buiten, lawaaierige als normaal. Ben tegen half 2 in slaap gevallen en om half 3 werd ik wakker van iemand die aan het hek stond en riep dat hij van de politie was en ik uit bed moest komen. Het hek geeft toegang tot een soort gang waaraan allerlei appartementjes, kamers, en keukens grenzen. Mijn kamerdeur zit het dichtste bij de poort. Ik werd wel wakker van zijn geschreeuw maar dacht: ja natuurlijk, het is wel goed met jou en heb hem rustig 5 minuten laten schreeuwen en ben weer omgedraaid. De volgende ochtend bleek alleen dat het wel echt politie was en dat ze geprobeerd hadden onze auto te stelen. Ze hadden een ruit ingeslagen en geprobeerd weg te rijden. Alleen ze hadden niet helemaal op het stuurslot gerekend dus erg ver zijn ze niet gekomen. Dus ze hebben de hele auto maar leeggehaald maar ook hier waren ze niet zo handig in. Ze kregen de radio er niet uit dus hebben alleen het frontje meegenomen en zijn vergeten in het vakje boven het stuur te kijken: de portemonnee van Nick lag nog gewoon in de auto! Dus daar zat ik om half 9 op het politiebureau. Eerst zijn ze met ons meegegaan naar de auto en zijn we begonnen met de aangifte. Maar de ene agent vond het te warm in buiten dus vond dat ik maar mee moest naar het bureau. Om half 12 waren we eindelijk klaar met aangifte doen alleen moest de auto daar wel blijven om vingerafdrukken te kunnen nemen. Aan het eind van de middag heb ik hem weer opgehaald en naar Kaapstad gebracht . Heb die dag alleen de buitenschoolse activiteiten gedaan en de rest van de dag ben ik bezig geweest met die stomme aangifte. Ik hoor mensen in Nederland vaak klagen over bureaucratie, nou die is hier ook aanwezig!
Dinsdag ochtend hadden we weer een vergadering voor community day. Daarna hebben we de inkopen gedaan voor de spelletjes samen met Samantha. Het was zo ontzettend warm dat ik maar waterballonnen gekocht heb voor de buitenschoolse activiteiten die middag. Ik deed me tas open om te laten zien wat mijn plan was. Nou het was een goed plan maar ik moest zelf ook mee netballen. Nou dat heb ik geweten. Want als ze een ballon naar elkaar gooiden ging dat natuurlijk voorzichtig maar naar mij ging dat wel even iets anders…… het was echt een super leuke training en dat ze zo hard naar mij gooide had ik zelf wel een beetje uitgelokt.
Na de training kwam er heel voorzichtig een meisje naar me toe; of ze me even kon spreken? Maar natuurlijk. We zijn tegen een muurtje in de schaduw gaan zitten. Ze had gehoord dat er meerdere manieren waren om haar HIV te laten verdwijnen en wou even van mij horen hoe dat precies werkte. Ze had gehoord dat als ze zich waste met een speciale zeep het zou verdwijnen. En ze had gehoord dat als ze een speciaal drankje zou drinken het zou verdwijnen. Op dat soort momenten weet ik echt niet waar ik het zoeken moet. Dus ik heb haar verteld dat dat helaas niet waar is en dat ze het hierover met haar ouders moet hebben en met een art en dat er hele goede medicijnen zijn die haar kunnen helpen. Ze vroeg of ik voor haar wou bidden dus dat heb ik op haar verzoek gedaan. Pff ze vragen me vaker hele persoonlijke dingen maar deze vraag kwam wel heel erg onverwachts en je ziet de hoop in de ogen van dat meisje en dat ontneem je haar dan…… ik heb bij het squashen behoorlijk wat frustratie op het balletje geuit…..
09-12-2010, 08:15
De rest van de week verliep gelukkig een stuk voorspoediger! Zaterdag hebben we twee vrije duiken gemaakt voor ons advance. De eerste was een wrakduik. Persoonlijk vond ik daar niet zoveel bijzonders aan. Het wrak is gewoon onderdeel geworden van het ecologisch systeem. Gewoon een mooie duik. De tweede duik daarintegen was met zeehonden. Echt super leuk! We zijn naar een zeehonden eiland gegaan en hebben daar gedoken. Wat zijn die beesten actief en nieuwsgierig. Doordat je bubbeltjes blaast lijk je natuurlijk wel een beetje op een zeehond. Kijk je voor je zie je er 4 kijk je achter je zie je er 20! En ze zijn zo wendbaar. ’s Avonds zijn we met alle Nederlandse studenten wezen stappen in het uitgestorven Sterrenbosch, tja de zomervakantie begint bijna. Maar desondanks dat het zo rustig was hebben we wel een super leuke avond gehad! Zondagochtend eerst lekker ontbeten, beetje gewinkeld en toen naar huis gegaan om even aan het meer te gaan liggen en daarna me creativiteit te uitten op me sinterklaas gedicht. ’s Avonds hebben we het gevierd bij ons thuis. Echt super leuk al die gedichten!
Maandagochtend hebben we de bejaarden weer blij gemaakt met een uurtje bejaardengym. Het blijft gewoon super leuk om te doen, daarbij wordt de groep ook steeds enthousiaster. Daarna weer naar school geweest voor de after school activities. Maar helaas klopte onze vrees en waren er bijna geen kinderen. Dinsdag ging dat helaas niet anders. Na de after school activities dinsdag hadden we onze eindpresentaties: 22 studenten die iets moeten doen waar ze geen zin in hebben, geen nut van inzien en waarbij de mensen waarvoor het interessant is lang niet altijd aanwezig zijn. We hebben nog 2 maand te gaan dus hoezo eindpresentaties?
Toen we dinsdagmiddag na de presentaties thuis kwamen schrok ik wel ff toen ik het hulpje van de klusjesman zag die voorlopig in het appartement bij ons op de gang slaapt zag. Vorige week had hij toch nog echt voortanden, iets minder donkere plekken en zat niet de helft van zijn hoofd vol met hechtpleisters. Toen hij vrijdag naar huis liep langs een township is hij door 6 mannen meegesleurd en in elkaar geslagen en hebben ze hem alles afgehaald wat hij had: telefoon, portemonnee, riem schoenveters enz.
Pff de laatste 2.5 week zijn best wel confronterend, je weet dat er veel aids is in dit land, je weet dat de criminaliteit hoog is maar ik werd deze afgelopen 2.5 week wel echt met me neus op de feiten gedrukt.
Gisteren aan school gewerkt vergaderd en les gegeven. ’s Middags nog even lekker een uurtje gezwommen en ik heb gisteravond een nachtduik gemaakt. De rest had die duik al gemaakt en was er nu niet bepaald enthousiast over. Maar ik vond het wel echt super leuk. Octopussen gezien, heel veel kreeften, plankton, haaitjes, haaitjes, algen, slapende vissen enzovoort. Echt wel heel apart.
Vandaag nog even flink aan de slag en dan vanavond Mama ophalen van het vliegveld. Helaas moet ik best nog wel veel doorwerken ondanks dat zei er is maar dat kan even niet anders.
15 December 2010 - 14:55
Anje:
Leuk verslag neen! En wat een verhalen...
Veel plezier met je mams!
Liefs -
15 December 2010 - 22:24
Laura:
ha meid, goedzo een nieuw verslag ;)
ik hoorde dat je gister nog met dennis geskyped had! heel veel plezier en groetjes aan je mams, en veel plezier op je nieuwe vakantie!!! liefs laura -
19 December 2010 - 11:30
Moniek:
ha meid,,
goh daar schrik je wel even van, van al die verhalen..
maar veel plezier met je mams..!!
kusje,, -
19 December 2010 - 12:06
Gonnie:
Maria en Irene, ik wens jullie een te gekke tijd samen .
Fijne, gezellige en warme kerstdagen gewenst !
Liefs van Gonnie. -
23 December 2010 - 16:44
Annie:
Wat een ervaringen. Interessant en leuk om te lezen. Ik wens je samen met je moeder mooie en warme kerstdagen.
Een fijne tijd samen.