Vakantie!
Door: IreneTijs
Blijf op de hoogte en volg Irene
27 November 2010 | Zuid-Afrika, Pretoria
Daar ging de wekker na een paar uurtjes slaap en een erg gezellig maar ook laat dagje duiken en braaien en stond ik ’s ochtends om half 6 me bagpack vol te proppen voor me 2.5 week vakantie! Ik vloog naar Johannesburg en Stefan zou een half uurtje na mij arriveren. Nick zou me wegbrengen nouja uiteindelijk bracht ik mezelf met een slapende Nick op de achterbank. Daar zat ik dan in het vliegtuig gelukkig aan het raam met een dikke negerin naast me (die ze rustig 2 stoelen hadden kunnen geven), huilende kinderen (veel huilende kinderen) en veel turbulentie en een ontzettend goed humeur. Ik was inderdaad eerder als Stefan maar zag ook al vrij snel op de borden verschijnen dat ook hij geland was. Maar voordat hij alleen al het vliegtuig uit was, was er al een uur verstreken. En tja wat doe je als je staat te wachten…… praten, echt super grappige gesprekken gevoerd. En voor het eerst in mijn leven een groep Jappanners gezien (ongeveer 30) die wel hun technische snufjes bij zich hadden, gymschoenen droegen maar hun technische snufjes niet gebruikte! Pas na een half uur kwam er 1 met het idee foto’s te gaan maken!
Toen Stefan eindelijk het vliegtuig uit was en zijn koffer had (had best een wat kleiner exemplaar mogen zijn, had hij tenminste fatsoenlijk in de kofferbak gepast, nu moest de achterbank de hele tijd een beetje naar voren staan) hebben we de auto opgehaald en zijn we naar het hotel gegaan waar we sliepen. Klinkt simpel maar in praktijk was dit nog best ingewikkeld. Johannesburg is wel een drukke stad om in te rijden en ik kreeg aanwijzingen als: we moeten misschien een keer afslaan maar of dat links of rechts is weet ik niet en wanneer ook niet. Een fatsoenlijke kaart had misschien ook wonderen gedaan (we hadden alleen een boekje die we bij het huren van de auto kregen met verschillende kaarten erin). Uiteindelijk hebben we het gevonden met enige hulp van…. Tja wie eigenlijk niet. Als je naar een tankstation rijdt om daar de weg te vragen ben je ervan gegarandeerd dat iedereen je wil helpen maar de kans dat ze de weg kennen is vrij klein. Maar uiteindelijk zijn we er gekomen! We hadden een super leuk appartementje en zijn ’s avonds lekker uit eten geweest bij Chef and the Fatmen.
De volgende wouden we eigenlijk naar het Lionpark, maar die leek wel onvindbaar. En we zagen een bordje staan van een goudmijn dus toen hebben we die afslag maar genomen. Het bleek een heel themapark te zijn rondom die goudmijn. De goudmijn was nu al een aantal jaar buiten gebruik. We hebben een kaartje voor het themapark gekocht met een rondleiding door die mijnen. Erg interessant. De rest van de dag een beetje in achtbanen enzo gezeten. De meeste achtbanen hebben hier, in tegenstelling tot Nederland, een wachtrij die uit 10 mensen bestaat en als het een hele bijzondere achtbaan is kun je er eventueel ook nog een half uur voor in de rij staan. We zagen de hele dag een helikopter vliegen en ik snapte maar niet wat die helikopter toch de hele tijd deed. Dus ik moest dat toen we het park uitliepen toch echt even aan de parkeerwachter vragen. Die zei dat ze daarmee mensen rondvlogen en dat we ff naar een hokje moesten lopen. Wij dus naar dat hokje lopen en vragen wat het inhield. Nou je kon verschillende vluchten maken waaronder over Soweto en het voetbal stadion. Koste 600 rand = 60 euro en je kon met 4 mensen in het vliegtuig zitten. Naarst ons stond een ander stel en die hoorde ons het vragen en vroegen meteen aan ons of het een idee was om het samen te doen en zo de kosten te delen. Top! Dus daar zaten we 10 minuten later in de helikopter en vlogen we het stadion en de grootste township van Johannusburg.
’s Avonds zouden we eigenlijk ook in die wijk slapen maar we konden ons hostel dat we geboekt hadden niet vinden voor het donker en het is niet bepaald een wijk waar je als blanke veilig kan rijden in het donker. We zijn dus maar doorgereden richting Pretoria en hebben daar een hotel genomen. Pretoria is de parlementaire hoofdstad van Zuid-Afrika. We hebben eerst ’s ochtends heerlijk ontbeten en bedacht wat we precies wouden zien. We vroegen advies aan de ober. Die zegt doodleuk dat hij zo terugkomt om te helpen maar hij loopt naar de tafel naast ons en vraagt hun ons te helpen! Die rade eigenlijk een beetje aan wat we ook als in ons hoofd hadden om eerst naar het voortrekkersmonument te gaan en daarna naar het parlementsgebouw en vervolgens de tuinen te gaan bekijken. Dus we zijn naar het voortrekkersmonument gegaan. Ik had geen idee dat het zo ontzettend groot zou zijn. Het was een monument wat ook meteen een gebouw was. Op de begaande grond van dat gebouw stond de hele geschiedenis op de muur weergegeven. 1 verdieping lager stond de kist die de voortrekkers symboliseerde. In het koepel van het gebouw zat een gat en 1 dag per jaar stond de zon in bepaalde stand dat het licht precies door dat gat op de kist viel. Die dag laat volgens de mensen hier zien dat God de voortrekkers in zijn hard gesloten heeft. Nog een verdieping lager was een heel museum uit de tijd dat de voortrekkers leefde.
Na dat allemaal bekeken te hebben zijn we naar het parlement gebouw gegaan. Opzicht leuk om een keer te zien maar daar houdt het wel mee op. Je kan het alleen maar van de buitenkant bekijken in de tuin/ park die erbij hoort staan de beelden van alle leden van het parlement. Daarna zijn we nog even naar een erg belangrijk plein met in het midden een waterval en daarom heen enkele belangrijke panden gegaan en tot slot wouden we eigenlijk nog naar de tuinen gaan maar die hebben we laten zitten want de hele lucht trok dicht. Het was nog vroeg dus besloten om richting het Krugerpark te rijden en onderweg een hostel of hotel te zoeken. Het koste weer enige moeite om op de juiste weg te komen maar eenmaal op de juiste weg schoot het wel lekker op. Totdat het mistig werd. We wouden eigenlijk doorrijden tot vlak bij het Krugenpark maar door die mist schoten we helemaal niks op en overal langs de weg stonden borden als: stop niet, highjacking danger enzovoort. Dus we hebben maar een hotel genomen omdat we het niet echt veilig vonden verder te rijden en de hotels wel goed aangegeven staan en de hostels helaas niet (áls ze al aangegeven staan staat het bordje er als de afslag er ook is, te laat dus om nog af te kunnen slaan). Bij het hotel hebben we nog even gezwommen.
De volgende dag zijn we rond 10 uur verder gaan rijden. Nu konden we tenminste ook zien door wat voor een prachtige omgeving we reden! Echt zulke gave uitzichten! 12 uur waren we ongeveer bij het krugerpark, ik ging wel even kaartjes halen omdat ik een studentenkaart heb van de universiteit van Kaapstad krijg ik vaak korting, zo ook vandaag ik kreeg de kaarten voor 90 rand in plaats van 360 rand. We reden het Krugerpark in en zagen andere mensen foto’s maken naast de auto van bomen enzo, na een half uur gereden te hebben en nog geen dier met 4 poten gezien te hebben (wel vogels) werden we enigszins ongeduldig. Maar snel daarna kwamen de dieren ook voor ons! Wat super tof om dieren te spotten. De eerste dag hebben we heel erg veel antilopen gezien, buffels, olifanten en super mooie vogels. Op een geven moment zag ik rechts een heel mooi vogeltje dus ik stoppen om hem even op de foto te zetten. Kijken we vervolgens links naast ons staat er een olifant! We zien wel het vogeltje maar de olifant missen we? Op een gegeven moment zagen we allemaal auto’s stilstaan, dus wij ook stoppen. Geen idee wat we moesten zien. Op een gegeven moment gebaarde een andere dat we dichterbij moesten komen, wij naar hun toe en hun ons verluisterend vertellen dat er een dode antiloop in de boom licht. Er is maar 1 beest die dat kan doen: de luipaard. Maarja wanneer komt hij terug, vandaag nog of pas naar sluitingstijd van het park. We hebben ff staan kijken maar toch maar verder gereden want het was al 4 uur en het park sluit om half 7 dus je kan er ook uren staan zonder dat je de luipaard ziet. Toen de schemering viel kon je zien dat de dieren veel actiever werden. We hebben net buiten het Krugerpark geslapen in een hotel zodat we de volgende ochtend om half 5 bij de ingang stonden. Helaas moesten we deze keer wel gewoon 360 rand intree betalen. Meteen bij binnenkomst zagen we een aantal auto’s op de brug staan. Die stonden daar al een kwartier want ze hadden het puntje van de staart gezien van de luipaard. We hebben daar 5 minuten gestaan (de auto’s die het puntje gezien hadden zijn doorgereden) en we zagen hem lopen! Het is het moeilijkste dier van the big 5 om te spotten. Dus nu alleen de leeuw nog! De tweede dag in het Krugenpark hebben we echt heel veel dieren van heel dichtbij gezien, echt zo gaaf! Maar helaas geen leeuw.
Dit keer hebben we een andere uitgang gepakt en hebben we geslapen in Hazyview . Helaas erg duur geslapen maar we konden niks anders vinden. We hadden eigenlijk op de planning staan de Panorama route te gaan doen. Een route langs erg mooie uitzichten, bergen en watervallen. Alleen was het erg bewolkt dus de foldertjes bij het hotel ingedoken om wat anders te zoeken. We vonden een kijening in Sabie 40 kilometer verderop, dus geboekt en naar Sabie gereden daar een hostel geboekt. Het was de bedoeling dat hostel 1 nacht te boeken maar ze boden zulke leuke activiteiten aan en het weer voor vrijdag zag er goed uit dat we besloten meerdere activiteiten te doen bij het hostel en vrijdag de panoramaroute te gaan rijden. De canyoning was echt super mooi. We begonnen boven aan de Mac Mac watervallen en zijn afgedaald tot helemaal onderaan. canyoning is een soort van kloofing alleen je gaat ook door het water heen. We waren maar met zijn drieën Stefan, de gids en ik. Ow en de hond, die was wel ideaal want die verjaagd en de slangen en de apen. ’s Avonds hebben we met diezelfde gids nog een cave by candellight gedaan: twee uur kruipen door een grot met een kaars om je van licht te voorzien. Alleen de kaars ging de hele tijd uit omdat de vleermuizen er tegen aan vlogen. De volgende dag hebben we met de mensen van het hostel een tubing gedaan. Tubing is een soort van raften alleen nu zit je alleen op een band in plaats van met een groep op de boot. Ook echt super leuk en mooi! ’s Middags hebben we een brugswing gemaakt, doodeng maar super leuk! Ik moest achterwaarts van een brug springen (30 meter) en dan zwaaide je onder de brug door. Duurde ff voordat ik ging, beetje last van hoogtevrees, maar eenmaal beneden wou ik uiteraard nog wel een keertje. Het was helemaal niet druk in het hostel dus de activiteiten die we deden, deden we met zijn tweeën, ideaal want je hoeft ook niet op anderen te wachten. ’s Avonds nog even wat gedronken met de mensen van het hostel, super gezellig! De volgende ochtend hebben we eerst langs de waterval geabseild en zijn we daarna de panaramaroute gaan rijden. Echt leuk dat abseilen alleen het water was echt super koud. De panoramaroute is echt super mooi. Iedereen zegt altijd dat God’s window super mooi is, was ook super mooi maar er zijn nog mooiere plekken op die route! Die avond zijn we doorgereden naar Nelspruit. We hebben daar de weg gevraagd naar Sint Lucia maar er werd ons geadviseerd daar te blijven slapen omdat het veel verder rijden was dan we verwacht hadden. Vervolgens de weg naar een hostel gevraagd aan de restaurant eigenaar, ow er zaten er 2 dicht bij elkaar. We moesten ff 5 minuten wachten en dan reed er wel iemand met ons mee….
Deel 2 van de vakantie volgt nog ;)
27 November 2010 - 18:35
Anouk:
hey meis, wat een leuke verhalen zeg! Had al een tijdje niet meer gelezen, maar jemig wat maak je veel mee. Fijn he dat stefan er is! Heerlijk! Hoe is het verder met je?? De tijd gaat trouwens wel snel hoor. Het is al bijna december dus nog maar 2 maandjes en dan ben je eindelijk weer thuis! Nou lees je verhalen snel weer en kijk uit naar deel 2 van je vakantieverhaal! Groetjes aan stefan.
liefs Anouk en Jeroen -
28 November 2010 - 10:38
Anje:
Irene!
Wauw wat een gave vakantie! Dat is nog eens wat anders als een weekje terchelling ;).. Maar super stoere dingen doe je.
Succes nu weer verder met het onderzoek. En lees vast binnenkort je volgende verhaal :-).
Kus kus -
28 November 2010 - 10:47
Marieke:
Heey Ireentjee!
Wat een superleuk verhaal weer! Ben eigenlijk ook wel benieuwd naar wat foto's hint hint hahaha:P
Xx -
29 November 2010 - 10:06
Marian:
Wat een leuke verhalen schrijf je, super om te lezen, ik heb van Stefan ook al heel wat gehoord en uiteraard al jullie foto's al bekeken, het is daar erg mooi.
Wat een veelzijdig landschap daar,
jullie hebben echt veel gedaan en gezien, in die grot lopen die zo nauw is met zo'n kaars, daar heb ik respect voor. en al die buitenactiviteiten, pffff daar moet je wel lef voor hebben.
Nou Stefan moest wel even aan de nederlandse temperatuur wennen, maar zijn terugvlucht ging goed, en je trommel is in goede handen thuis gekomen, mooi ding hoor, dus als je terug bent ga je vast op trommelles.
Thanks nog voor jullie leuke souvenirs.
Wens je nog een fijne tijd daar, en veel plezier straks met je moeder die in december gaat komen, er zal nog veel te zien zijn samen.
Groetjes van de Groothuisminkjes -
29 November 2010 - 21:31
Laura:
Hoi Ireen!
Wat een gave activiteiten! En zeker ook gezellig met de boyfriend :D
xx