Duiken! - Reisverslag uit Pretoria, Zuid-Afrika van Irene Tijs - WaarBenJij.nu Duiken! - Reisverslag uit Pretoria, Zuid-Afrika van Irene Tijs - WaarBenJij.nu

Duiken!

Door: IreneTijs

Blijf op de hoogte en volg Irene

23 November 2010 | Zuid-Afrika, Pretoria

Duiken!

25-11-2010, 16:00

Woensdag kwam Anke met het idee een duikcursus te gaan doen! Ik natuurlijk meteen helemaal enthousiast maar het moest dan wel allemaal passen met de vakanties van iedereen, dus even gepuzzeld met als resultaat: We kunnen een cursus doen met zijn vieren maar dan moet het wel dit weekend en volgend weekend. Dus wij de duikschool die in de buurt zat bellen, ow dat kon wel! hij zou die avond wel even bij ons langskomen om de boeken te brengen en verdere toelichting te geven. Bleek het een Nederlander te zijn die hier net een duikschooltje was begonnen. Ideaal!

Dus wij vrijdag meteen aan het leren geslagen om zaterdag een beetje voorbereid te zijn. Zaterdag stonden we braaf om 9 uur bij de duikschool, vol enthousiasme. Wij pakken passen. Zegt ie doodleuk, oke doe de pakken maar weer uit jullie moeten eerst 200 meter zwemmen… hmmm weetje hoe koud dat water hier is? oke we mochten ook wel zwemmen in pak maar dan met 12 kilo om (de pakken zorgen ervoor dat je blijft drijven) dus daar gingen we: 200 meter zwemmen in een duikpak. Ik zweette gewoon, want z’n pak is en warm én niet gemaakt om in te zwemmen (je kan je beenslag bijna niet maken) na dat we laten zien dat we kunnen zwemmen moesten we ook nog laten zien dat we op (ongeveer) 1 plek in het water 5 minuten kunnen blijven drijven. Daarna hebben we ons materiaal in elkaar gezet en het water ingegaan. Ik was de enige zonder enige duik of snorkel ervaring en had dus iets meer tijd nodig om het ademen via een ademautomaat onder de knie te krijgen. Want het voelde in het begin super onnatuurlijk aan. Toen ik dat eenmaal onder de knie had konden we beginnen met de oefeningen te doen masker af doen onder water, masker vollaten lopen met water en weer leeg blazen, ademautomaat uit je mond halen en weer in doen enzovoort. Eigenlijk ging dit meteen allemaal super goed. Ik raakte nergens van in paniek en heb me 2 liter vocht die dag zeker wel binnen gekregen. We zijn 2 keer het water in geweest en hadden de meeste oefeningen wel gedaan in die 2 keer het water in. We waren dus klaar voor onze eerste duik in zee. Alleen het weer voor de volgende dag zag er niet zo goed uit dus we hebben besloten het een weekendje op te schuiven.

01-11-2010, 08:30

Dit weekend was het de bedoeling 5 duiken te maken, zaterdag 2 en zondag overdag 2 vanaf de boot en zondagavond een nachtduik. Het haaien duiken wat ik echt super graag wou zouden we dan nog een keer te goed houden. Zaterdag stonden we weer om 9 uur bij de duikschool. Spullen gepakt en naar een mooie duikplek gereden. Het water ingegaan en naar beneden gegaan, nou ik was ook vrij snel weer boven want met een zicht van nog geen 2 meter en wild water was ik natuurlijk binnen een paar minuten me buddy onder water kwijt. We zijn daar ook het water uitgegaan want het water was te wild en het zicht te beperkt. Om het water in te komen en weer uit te komen nam meer tijd in beslag dan het duiken zelf. Pff wat een klim en dat met die duikflessen enzo. Na overlegd te hebben zijn we toch maar naar een andere plek toe gereden waar we misschien iets meer zicht hadden. Opnieuw het water ingegaan. Bij mij ging het naar beneden gaan erg traag want ik was verkouden en kreeg me oren maar niet geklaard, uiteindelijk beneden was het wel echt super mooi! Er zwommen kleine haaitjes, kreeftjes, leuk gekleurde visjes maar ook de planten en mossen waren erg mooi en niet te vergeten de gekleurde slakjes. Met een half uurtje had ik mijn 12 literfles alweer leeg en zijn we het water uitgegaan. De tweede duik wou het helemaal niet met mijn oren, ik kwam maar niet verder als 5 meter onder water, ben uiteindelijk 25 minuten onder water gebleven met veel pijn en moeite en ben toen die 25 minuten om waren er ook meteen uitgegaan (je moet 25 minuten onder water blijven om de duik te kunnen registeren, en dat wou ik natuurlijk wel want ik wil na dit weekend me Padi wel hebben).

Zondag, na een erg gezellige zaterdagavond: het fout in de sportschool feestje, stonden we zondagochtend weer vroeg klaar om te gaan duiken. We zijn naar de haven van Gordens bay gegaan om vanaf daar met de boot het water op te gaan om te gaan duiken. Dat is een stuk makkelijker en leuker dan dat geklauter over de rotsen. Je gaat gewoon op de rand van de boot zitten en laat je achterover vallen. Alleen al met z’n boot over het water gaan vind ik al helemaal top, we zagen ook nog een aantal zeehonden onderweg ernaartoe! Nou daar gingen we weer naar beneden, opnieuw erg traag in mijn geval omdat me oren nog niet echt mee wouden werken maar ik kwam vandaag tenminste wel weer gewoon op de bodem! Helaas was het zicht niet echt optimaal dus het was nogal een chaotisch gebeuren. Buddies die elkaar kwijt zijn opeens mensen die iets moois zien en die niet bedenken dat het zo zou kunnen zijn dat er iemand onder ze zwemt. Mensen die elkaar de ademautomaat uit de mond slaan enzovoort. Na de eerste duik vond de instructeur het dan ook een beter idee de tweede duik een andere keer te maken…….. Maarja ik had ondertussen bedacht dat ik in mijn vakantie ook wel graag aan de andere kant van het land wou duiken en eigenlijk was het organisatorisch ook niet echt mogelijk om nog een weekend te vinden waarin iedereen kon. De vraag was aan mij wat voor een duik ik eigenlijk nog erg graag zou willen doen….. tja daar kwam ik weer met mijn haaien aan. Opzich kon dat ook wel een keer door de week, hmmm donderdag zou bij iedereen, na wat geschuif in de agenda’s wel mogelijk moeten zijn, en bij mij zou de 18 uur die er tussen het duiken en het vliegen moet zitten precies gehaald moeten kunnen worden. dus donderdag haaien duiken! Al was de rest enigszins sceptisch over het duiken met haaien…… We hebben bij terugkomst nog wel de theorietoets gemaakt die je moet maken en halen voor je Padi, gehaald! Wij zijn ’s avonds daar gebleven om te braaien met de mensen van de duikschool.

05-11-2010, 03:00

We stonden vanochtend heel w at fitter en frisser klaar voor het duiken dan afgelopen zondag. Ik had er ook echt ontzettend veel zin in. Jeroen en Nick hadden er wel zin in maar waren nog steeds niet van hun zorgen af. Spullen gepakt bij de duikschool en gereden naar een plek waar de haaien zitten en waar gegarandeerd goed zicht was (vond ik opzich geen overbodige luxe). Onderweg nog even gestopt bij een tenkstation voor koffie en muffins. Daar aangekomen de auto langs de weg geparkeerd spullen aangedaan en weer opgeborgen want er zitten daar nogal veel baboons dus alles opbergen is geen overbodige luxe. We stonden tegen de auto aangeleund de briefing te doen. Komt er opeens een baboon aanrennen trekt dat beest de autodeur open en gaat achter het stuur zitten. Drinkt eerst het laatste beetje koffie op en eet daarna de muffins op! en de apenwachters komen er op hun gemakje aanlopen. Kom op zeg ze zijn met zijn drieën om een groep van 20 apen, of eigenlijk 10 want ze hoeven alleen de apen met de bel in de gaten te houden, en dat is al te veel werk? Jaja apenkijken is hier een beroep! Die mensen moeten ervoor zorgen dat ze niet gevoerd worden door mensen en de groep gewoon een beetje in de gaten houden en dan hoeven ze eigenlijk nog niet eens de hele groep in de gaten te houden maar alleen de apen met een bel.

We zijn weer via de rotsen het water ingeklauterd en naar beneden gegaan, ik vond het helemaal niet eng alleen maar leuk, de rest vond het eigenlijk wel een beetje eng. Eenmaal benden een rondje gezwommen en al best veel haaien gezien vanaf een afstandje. Het zicht was erg goed vandaag, ongeveer 16 meter. Op een gegeven moment hadden we een mooie plek gevonden waar we onze oefeningen konden doen. Dus als de een de oefeningen deed kon de rest mooi naar de haaien kijken. Die beesten zitten onder de wonden. Ook niet zo heel verwonderlijk want ze zwemmen overal tegen aan. Ook tegen ons! Ze bepalen een richting die ze op willen gaan en gaan die kant op, doordat de ogen aan de zijkant zitten hebben ze maar een beperkt zich van voren. Ik denk dat we een stuk of 10 haaien om ons heen hadden zwemmen toen we die oefeningen aan het doen waren. Ik vond het wel heel bijzonder en super mooi. Die beesten zijn zo rustig maar je weet dat ze best agressief kunnen zijn.

De tweede duik die dag hebben we een stukje verder op gedaan, daar waren meer verschillende vissen te zien en koraal. Eerst moesten we boven water navigeren en daarna onder water en een aantaloefeningen nog een keer herhalen en als we dat allemaal braaf gedaan hadden we onze Padi behaald! Ook bij deze duik hadden we super goed zicht! Ik vind het duiken echt super leuk, zo uniek om te zien dat er onder het wateroppervlakte zoveel meer is dan je je kan voorstellen! Eenmaal weer terug boven water hadden we onze padi behaald! En mochten we weer terugklauteren over de rotsen! ’s Avonds moest het natuurlijk gevierd worden dat we onze padi behaald hadden en hebben we bij de duikschool gebraaid (we zochten gewoon een reden om te braaien)

• 25 November 2010 - 22:32

Henk Bos:

Gewoon lekker braaien zonder reden, doen we in Wijhe ook !

• 27 November 2010 - 10:48

Moniek:

ha meid,
    klink wel mooi dat duiken,,
    gefeliciteerd met het behalen van je Padi!!
    groetjes,,