week 7 - Reisverslag uit Pretoria, Zuid-Afrika van Irene Tijs - WaarBenJij.nu week 7 - Reisverslag uit Pretoria, Zuid-Afrika van Irene Tijs - WaarBenJij.nu

week 7

Door: IreneTijs

Blijf op de hoogte en volg Irene

02 November 2010 | Zuid-Afrika, Pretoria

15-10-2010, 10:30

Pff en toen zat de werkweek er alweer op…. Maandag ging echt alles mis. Eerst kwamen we bij het bejaardentehuis. Komt ook net de lijkwagen er aan. Was er een dienst voor de overleden persoon. Mochten we wel bij gaan zitten maar dat vonden we niet zo gepast. Vervolgens hadden we ’s middags de eerste buitenschoolse activiteit op Pinevieuw. Is het veld zo nat dat er niet op gespeeld kan worden en ik was daar helaas het levende voorbeeld van. Ik liep even naar de prullenbak om mijn appel weg te gooien. Zak ik tot mijn knieën weg in de modder. Ow was de directeur vergeten te zeggen: er waren plekken in het veld die zachter waren dan de rest omdat dat geulen waren die dicht gegooid zijn en tel daar de regen van de afgelopen dagen bij op (stortbuien). Ben ik de was aan het opvouwen met een kop thee op tafel, stoot ik de thee om. Kon de was dus gewoon weer opnieuw doen. Pff wat een dag. Ow wat ook wel het vermelden waard is. Ik liep maandag de supermarkt in. Ik moest op de mat toch echt even blijven staan om eerst de mat en daarna de winkel te bekijken. 11 oktober en de hele supermarkt is een groot kerstparadijs. Op de deurmat staan kerstelfjes, de kerstbomen staan in de winkel de versiering hangt, alles glimt en glinstert, 11 oktober……. Ze zijn met alles vrij traag hier maar met dit dan weer niet.

Dinsdagochtend hadden we een bijeenkomst met Karin. Over hoe het gaat met de projecten wat er beter kan enzovoort. Iedereen had het iedere keer maar over de community day en wij wisten niet wat we er mee aan moesten. Nou het is eindelijk opgehelderd! Nick en ik moeten een community day organiseren. Dit is een dag voor de hele gemeenschap en hoe we dat willen invullen is aan ons. We hebben er meteen maar een projectgroep van gemaakt want we zagen het op z’n korte termijn met zijn tweeën nog niet helemaal goed komen aangezien er ook nog een vakantie tussen door zit. ’s Middags weer buitenschoolse activiteiten gedaan op KMP, dat gaat echt super leuk.

Woensdag was een hele lange en saaie vergaderdag. Eerst moesten we naar Canedelen voor een vergadering. Het was opzicht wel een heldere vergadering maar veel en veel te langdradig. En als je z’n vergadering uitkomt is je energie ook meteen tot het nulpunt gedaald. Want je bent de hele tijd aan het vertalen in je hoofd. Ze maken zinnen die half Engels half Afrikaans zijn en verwachten dan ook nog enige inbreng vanuit jou als student zijnde. Daarna nog even een uurtje naar Waterworks geweest voor de buitenschoolse activiteiten. Het was vandaag weer communiceren met handen en voeten want ik had alleen maar kinderen die xhosa spraken. Dus als ik een oefening wil uitleggen teken ik het vaak maar in het zand en hoop ik dat ze het begrijpen. En vandaag waren ze redelijk snel van begrip.

Donderdag hebben we een redelijk relaxte dag gehad. We moesten een paar dingen doen voor the village of hope en ’s middags onze buitenschoolse activiteiten. ’s Avonds hebben we met de projectgroep voor de community day een brainstorm gehouden over het thema van de dag, hoe we het willen aanpakken, wat onze doelgroep word en wat de subdoelgroepen enz. Erg gezellig en ook productief. Daarna naar de kroeg gegaan. Wat ook echt super gezellig was.

20-10-2010, 19:05

Vrijdag ochtend vroeg eruit omdat we aan onze organisatiediagnose zouden gaan werken. Komen we in de office aan: geen internet meer. Dus we zijn maar naar huis gegaan en omdat we eigenlijk toch echt internet nodig zijn voor de organisatiediagnose zijn we om half 11 maar op de bank gaan zitten met een kop warme cholademelk en een film. ’s Middags zijn we nog wel naar the village of hope geweest voor het wekelijkse overleg maar voor de rest was het een rustig dagje onder het motto morgen weer een dag.

Ik had in de supermarkt een aankondiging van een gospelavond in de kerk gezien. De avond begon om 7 uur volgens de aankondiging. Mooi niet dus. Het begon om 8 uur. Dus we zijn maar weer weg gegaan en eerst wat gaan drinken. Om kwart over 8 waren we weer terug we konden zo aanschuiven. De rest was er eerder en hadden iedereen die in de kerk zat een hand gegeven. Het was wel echt super mooi. Iedereen liep gewoon naar voren en ging een liedje zingen. En iedereen kan daar ook echt zingen! Bij up tempo nummers rent iedereen naar voren en gaat cirkels rennen voor in de kerk, wij dus ook maar. Op een gegeven moment bedachten ze dat wij ook maar een liedje moesten zingen. Dus vier van ons moesten naar voren komen en de rest moest vanuit de kerk mee zingen en klappen. Nou kennen wij niet zo heel veel liedjes die ze hier zingen maar ow happy day’s lukte nog net. Nouja nog net….. een aantal zinnen. Halverwege het nummer namen ze het maar van ons over. Ik zat daar en dacht dit is echt Afrika! Wat apart maar wat gaaf om te zien! De geweldige avond hebben we afgesloten met een drankje in de kroeg.

Zaterdag wouden we surfen. Dus we zijn naar muizenberg gereden en hebben daar een surfles genomen. Het eerste half uur ging het eigenlijk best wel heel erg goed, ik kon staan en zelfs blijven staan. Maar het uur daarna was drama. Ik denk dat ik me kracht en energie wat beter had moeten spreiden want daarna was het opstaan en recht voorover het water in, of uitglijden en dus aan beiden kanten van het surfbord één been laten bungelen. En zo zittend over de golven heen gaan. Het was supertof met als resultaat…. Spierpijn!

’s Avonds zijn we naar Sterrenbosch gereden om daar te gaan stappen. Echt een super leuke avond gehad daar. Het nadeel van hostels is dat de uitchecktijd belachelijk vroeg is: 10 uur. Tegen die tijd heb ik vaak mijn benodigde slaapuurtjes er nog niet helemaal opzitten. Zo ook deze zondag niet. We zijn naar het strand gegaan en hebben bij een strandtentje heerlijk ontbeten en zijn vervolgens de zee ingedoken.

• 02 November 2010 - 09:29

|Simone:

Klinkt weeer super!!! Wat gaaf van dat surfen zeg!

• 02 November 2010 - 09:42

Anke:

En.. wil je nog wel weer terug naar dit koude saaie kikkerlandje ;-)

• 03 November 2010 - 17:33

Moniek:

Ha meid,,
    weer super leuke verhalen om te lezen!!
    kusje,,

• 03 November 2010 - 21:41

Henk Bos:

Hej Irene,
    't klinkt hartstikke goed: vooral dat regelmatig afsluiten in de kroeg !
    (ook een kus)!

• 04 November 2010 - 19:42

Nienke:

Ontbijten aan het strand en de zee in duiken, mmmm dat klinkt niet verkeerd. Daar kunnen we hier in dit herfstweer alleen maar van dromen...
    Weer leuk te lezen.
    LIefs

• 10 November 2010 - 09:47

Laura:

Wow klinkt weer goed!! En een paar relaxe dagjes moeten er ook tussen zitten he! Heb jij ook nog gezongen toen? (Ik weet toevallig dat je ontzettend goed kunt zingen ;) ) En surfen lijkt me ook ontzettend tof! Foto's? xx

• 14 November 2010 - 09:31

Paulien:

Hej Ireen,

Super gaaf al die verhalen!.. Echt leuk om te lezen!
    Dat surfen lijkt me ook onwijs gaaf maar wel moeilijk! Volgens mij zou ik nog geen minuut kunnen blijven staan!

Veel plezier daar nog he!

Liefs Paulien xx

• 20 November 2010 - 01:50

Lisanne:

Hey Irene wat een lange verhaal weer jeetje echt knap dat je zo kan schrijven en leuk om je avontuur weer te lezen. Spreek je snel x weer op skype!
    xxx

• 21 November 2010 - 13:42

Anje:

Irene!

Goh wat klinkt het toch allemaal naar wat je meemaakt ;).. Het lijkt me super om daar te zijn en alles mee te maken. Hoop dat je er nog dubbel en dwars van geniet.. En van je vakantie hebt genoten..

Liefs

• 22 November 2010 - 19:29

Annie:

Hoi Irene,

Erg leuk om je verhalen te lezen. Wat een ervaringen en belevenissen. Die haalt niemand je meer af. Mooie foto's van die tandenpoetsende kinderen.
    Heel veel groetjes vanaf 't Langeveldsloo, ook maar vast fijne kerstdagen gewenst (je zit toch al helemaal in de sfeer??) samen met je moeder en vooral heel veel succes en plezier de komende 2 maanden.
    Annie.