Week 6 - Reisverslag uit Pretoria, Zuid-Afrika van Irene Tijs - WaarBenJij.nu Week 6 - Reisverslag uit Pretoria, Zuid-Afrika van Irene Tijs - WaarBenJij.nu

Week 6

Door: IreneTijs

Blijf op de hoogte en volg Irene

20 Oktober 2010 | Zuid-Afrika, Pretoria

14-10-2010, 09:10

Oeps ik loop behoorlijk achter met schijven. Vandaag wel een drukke dag maar de rest licht nog te slapen dus voor mij mooi een typ uurtje.

Maandag weer naar het bejaardenhuis. We hadden de groep in tweeën opgesplitst Nick deed de groep die kon lopen en ik de groep die dat niet kon. Ik wou ze een oefening laten doen waarbij ze hun armen strekken en tevens hun coördinatie oefenen. Bij gebrek aan materiaal waren de poten van de stoel de palen waar ze op moesten mikken met hun hoepel. Ik draaide de stoel om en er kwam een hele lading pillen uit. Oeps… het was meteen: wie heeft dat gedaan? Wie zal er altijd op die plek zitten? De zusters kwamen er uitzichzelf al bij staan kijken. Na 5 minuten heb ik ze maar eens gevraagd of ze het niet toevallig ff snel konden opvegen? Nog wat buikspieroefeningen gedaan en een bal spel en toen hield me creativiteit er wel mee op. Want we hadden van alles bedacht wat we konden doen alleen in praktijk bleken ze dat allemaal niet te kunnen.

Daarna ff naar de office gegaan om wat dingen van internet te halen zodat we verder met school konden. Na daar een uur gezeten te hebben zijn we maar naar huis gegaan zonder wat we moesten hebben…. Geen internet . Toch zo goed als het kon verder gewerkt met de schooldingetjes. Maandag ging Pinevieuw niet door omdat de formulieren van de kinderen nog niet terug waren. Dus nog geen eerste buitenschoolse activiteiten met de kinderen op school.

Dinsdag hebben we eerst ’s ochtends een school bezocht. De school zag er armoedig uit. De lerares met wie we sparaken vertelde dat er geen geld was voor wc papier en zeep en dat zei dat vaak van haar eigen geld kocht. Het probleem met het lifestyle project dat we ook hier tegen kwamen was dat er wel was gekeken waar behoefte aan was door de vorige studenten. Maar dat ze daarna niet meer terug gekomen waren om de lessen te implementeren. Wel hadden ze tandenborstels, tandpasta en zeep gekregen maar dat was nu natuurlijk allemaal al op. We keken nog even rond op die school en we stapten een leslokaal binnen: beamer en geluidsinstallatie aanwezig! Hmmm, geen geld voor zeep en wc papier en wel voor dit soort dingen?

’s Middags hadden we op Kathleen Murry primere school onze eerste buitenschoolse activiteiten op school. Wat een kippenhok! De kinderen waren enthousiast en hadden natuurlijk geen geduld totdat alle namen waren opgelezen die mee mochten doen (dat waren alleen de kinderen met ingeleverd formulier, omdat wij anders aansprakelijk gesteld kunnen worden bij eventueel letsel). Eerst maar eens een gezamenlijke warming-up gedaan en daarna rek en strek oefeningen. Niet iedereen begrijpt het nut ervan en ook lang niet iedereen voert de oefeningen goed uit, wel wat aandacht aan besteed maar niet te veel wat dat gaat ook zo vervelen. Daarna een paar spelletjes gedaan die ze er bewust van moet maken waarom samenwerken zo belangrijk is (lifeskill van deze week). Daarna de groep in tweeën gedeeld. Ik heb eerst met mijn groep verschillende balspelen gedaan en wat conditie oefeningen daarna konden wij op het veld om netball te spelen. Erg irritant voor me om te fluiten want ik ken de regels van het spel nog niet zo heel erg goed en speel het zelf nooit. Hun daarin tegen spelen het met enige regelmaat. Met andere woorden ze kende de regels veel beter als ik (moet ik maar eens wat aan gaan doen)! Aan het eind van de 2 uur nog maar even terug gekomen op de lifeskill en gebeden (dat laatste probeer ik iedere keer maar uittebesteden).

Woensdag zijn we naar Monteith geweest. En spraken we met een juf van grade 1. Zij poetst met de kinderen na het eten gezamenlijk de tanden. Of ze het even zou laten zien? Natuurlijk leuk! Toen wij binnenkwamen in de klas werden we eerst uitgebreid begroet. Goeie more. Hoe gaan et? Vervolgens gingen ze toen de juf zei dat ze gingen tandenpoetsen, netjes in de rij staan en kwamen ze een voor 1 naar voren om hun bekertje op te halen . Daarna sloten ze weer achter aan in de rij aan. Niks geen gedruk, aan haren getrek of wat dan ook. Vervolgens kregen ze allemaal een beetje tandpasta op de borstel en liepen ze netjes in de rij naar buiten toe. Bij de deur kregen ze allemaal een beetje water in hun bekertje. En daar stond iedereen netjes op het muurtje zijn tanden te poetsen en te spugen op het gebouw wat een paar meter van het muurtje af stond. Echt geweldig! De juf zei dat zei de enige was op die school die dat deed maar dat als we ons best deden de rest van de onderbouw ook wel zo ver kregen. Ik zeg we gaan ons best doen!

’s Middags weer naar hillside geweest. Micheal (een van de kinderen) kwam er aan met een grijs vest en vroeg aan mij of die van mij was? Het vest was twee weken geleden blijven liggen. Hij was niet van mij maar ik wordt al twee weken overspoeld met de vraag van Nick heb je mijn grijze vest gezien? Nick’s vest is weer terug! Ik was wel een beetje verbaast. Ze hebben daar zo weinig en dan vind je een goed schoon vest en dan ben je toch zo dat je eerst aan ons gaat vragen of die van ons is! Er waren vandaag niet zo veel kinderen en ook alleen maar jongens. Dus ik heb me opgeofferd als kieper en we hebben een potje gevoetbald.

13-10-2010, 16:20

Woensdag ben ik even alleen gaan hardlopen. Maandag was het slecht weer en donderdag zou Iris ook niet kunnen (maandag en donderdag loop ik samen met Iris hard) dus ik dacht ik voel me hier veilig genoeg om alleen te kunnen gaan. Ik vond het niet zoon geweldig idee om alleen door de bossen te gaan dus het werd een rondje Grabouw. Dus langs verschillende townships en de bosrand. Ik ben in Nederland nog nooit zo vaak aangesproken onder het hardlopen. Of ik een vuurtje heb? Uhm nee ik ben aan het hardlopen…. Of ik weet hoelaat het is? nee geen telefoon bij me, of ik dan weet hoelaat de zon ondergaat en hoelang dat nog duurt? Of ik even wil helpen de koeien de juiste richting op te drijven? Maar ook door heel veel kinderen die mij herkende van de buitenschoolse activiteiten. Wat was het ontzettend grappig en wat heb ik een leuke gesprekken gevoerd (of het erg goed voor me conditie was, is een tweede…)!

Donderdag zijn we naar Botrivier geweest. Over deze school hadden we al veel gehoord. En dat waren niet de beste verhalen. Dat kinderen elkaar bekogelde, geen respect hadden voor de leraren, dat er gang fight waren enz. We kwamen daar en het eerste wat we zagen waren kinderen die elkaar de kop in sloegen tijdens de pauze. Er hield ook niemand toezicht. We waren extra vroeg omdat we graag even mee wouden kijken met Audrey en Iris die daar creatieve- dramatherapie geven. Erg leuk om te zien. Hoe ze met de kinderen omgaan, hoe de kinderen zich uitten, hoe verlegen ze in het begin zijn en hoe gemotiveerd ze raken om toch mee te doen. Alleen jammer hoe ze worden beperkt door de leraressen. Van Iris moesten ze een tekening maken met dingen die ze graag doen in de vrije tijd. Dus ik vroeg aan een meisje, laat eens zien wat je getekend hebt. Dus ze liet heel trots zien wat ze gemaakt had en ging alles uitleggen. Ze had alleen een klein foutje gemaakt door de handen van het ‘popetje’ dat touwtje aan het springen was naar beneden te tekenen terwijl het touw hoog was. Dus ik zei van kijk een goed naar dat popetje dat kan toch helemaal niet? Dat meisje onee ga ik veranderen. Komt de juf erbij staan: hoe kun je dat nu doen? Wat stom van je! Waarop dat meisje bijna begon te huilen. Ik vond het zo sneu om te zien. Ik vond het echt heel apart hoe het er aan toe ging op school. De kinderen liepen in en uit de lokalen. Er werd buiten sportles gegeven en er stonden andere kinderen bij die de kinderen die de oefeningen aan het doen waren stonden te irriteren. Het was ook super lawaaierig op het plein, in de gangen. En hoe respectloos er gedaan werd tegen de leraren, conciërge en zelfs tegen de directeur. Op de andere scholen ging dat er wel even anders aan toe.

Uit de afspraak kwam naar voren dat de vorige studenten ook hier alleen geïnventariseerd hadden maar verder geen actie ondernomen hebben. De vrouw die we spraken benadrukte wel dat dit er op deze school veel kinderen zaten die in armoede leven en dat we niet moesten verwachten dat iedereen kwam met slecht weer omdat dan met name de onderbouw niet zo ver kon lopen.

’s Middags weer naar Hillside geweest. Ik weet niet wat ze hadden maar ze waren toch druk. Echt niet normaal. Dus ik heb ze maar flink laten rennen (zo ben ik dan ook wel weer). ’s Avonds naar bear and Barrel de eigenaar was jarig dus het was er behoorlijk druk en om 12 uur was het tijd voor de verjaardag van Brenda. Ze hadden geen verjaardagsliedjes daar dus het werd onze stemmen er aanhelpen en daarna een wedstrijdje tussen de eigenaar en Brenda wie het snels zijn biertje kon aten.

Vrijdag deden we mee aan een voetbal toernooi. Het was ons tegen de Zuid-Afrikanen. Wij met zijn vijven uit Grabouw daarheen: Nick, Bart, Kelly, Marloes en ik. Werden we aangehouden; gelaserd. 111 waar je 100 mag. Dus die agent begon druk met schrijven en wij natuurlijk beetje ouwehoeren. Wordt er nog een andere auto aangehouden. Vijf jongens in die auto en in eerste instantie had ik moeite me lach in te houden om die jongen die achterin zat. Het enige wat ik zag was een veel te behaarde jongen (gewoon ranzig te noemen) in een roze spaghettihempje met een helm op zijn kop en handschoenen aan. Ik moest lachen maar wou het eigenlijk niet want die anderen zagen er heel normaal uit en misschien was hij wel geestelijk beperkt ofzo. Toen hij ons ook zag sprong hij de auto uit want hij wou met ons op de foto maar dan moesten wij hem wel klein geld geven om zijn huwelijksnacht te sponsoren……

De voetbal ging echt super slecht. Zij waren veel en veel sneller, raakten niet buiten adem van 2 keer het veld over rennen (wij wel in deze brandende zon), gingen niet door hun enkels en hadden geen last van hun knieën. We hebben verloren met 9-2.

’s Avonds hebben we de verjaardag van Brenda gevierd. Zij hebben wel een tuin en de Afrikaanse buren wouden wel helpen met het organiseren van een braai.

Zaterdag zijn we naar Sterrenbosch geweest. Het wijnoord van Zuid-Afrika! We dachten dat we wel naar een boerderij of eetgelegenheid konden in het dorpje zelf waar je verschillende wijnen kon proeven. Maar helaas moesten we daarvoor toch echt langs de wijnboederrijen. Er liggen er daar meer als 200 in de omgeving en er rijdt een busje langs waar je dan in en uit kan stappen. Alleen als we nog met het busje mee wouden moesten we ons wel gaan haasten en zat lunchen er niet meer in. Dus het werd lunchen en bobben voor 2 mensen. De eerste wijnboerderij waar we kwamen lag prachtig. Hij lag iets hoger wat zorgde dat we prachtig uitzicht hadden over de wijngaarden. Daar zaten we dan op het balkon van een wijnboerderij (die overigens aan de Gall en Gall levert) in de zon wijn te proeven. Er werd ons verteld dat het beste was een olijf in je mond te nemen tijdens het proeven en te beginnen met een witte wijn daarna rosé en daarna rode wijn. Bij de eerste wijnboerderij hebben we dat ook gedaan. Doorgereden naar de volgende en daar begonnen we gewoon weer met wit. Deze was in tegenstelling tot de vorige niet gratis maar koste 30 rand (€3,30). Hier hebben we 8 wijnen geproefd en vooral de rode wijn was echt super (of ik proefde het al minder goed). Heb maar een fles ingeslagen. Het was 4 uur toen we daar weg gingen dus we zijn nog naar 1 wijnboederij meer geweest. Daar hebben we eerst champagne geproefd en daarna nog 5 verschillende soorten wijn. Daarna uit eten geweest bij de Italiaan en daarna in Sterrenbosch wezen stappen. Het is daar wel heel anders stappen dan in Kaapstad. Sterrenbosch is een echte studentenstad. Je zag ook bijna alleen maar blanken de muziek en de mensen hadden net zo goed thuis kunnen horen in een kroeg club in Amsterdam, Berlijn of Londen. Sterrenbosch is een beetje het zelfde hier in Zuid-Afrika als het Gooi bij ons is.

Zondag, ik en nog een paar anderen vonden het wel leuk geweest en zijn in de auto gestapt en naar huis gereden de rest heeft daar ontbeten. Ik ben een eitje gaan bakken toen ik thuiskwam en ben in bed gaan liggen een filmpje kijken. Het was helaas weer regen en wind. Grabouw ligt in dit jaargetij erg ongunstig qua weer. Van de zomer zal ik het vaak nog gaan waarderen verwacht ik. Eigenlijk hadden we zin om te gaan hardlopen of wandelen maar het hield maar niet op met de regen dus we zijn Afrikaanse monopolie gaan spelen. Zondagavond zaten we weer ouderwets aan tafel zoals bijna iedere zondag: niet bepaald spraakzaam en doodop.

• 20 Oktober 2010 - 09:09

Marieke:

Lief Nichtje!
    Leuk verhaal weer! Het lijkt me echt een heel leuk project wat jullie aan het doen zijn!
    Succes verder!
    XX Marieke

• 20 Oktober 2010 - 17:02

Anke:

Heeej meis,
    Je beide verhalen gelezen..
    Pff.. wat een andere mentaliteit zeg..
    Wij maar klagen als nederlanders in de zorg.. Het kan dus nog veeel en veel erger!

Zo te horen ben je zelf ok fanatiek aan het sporten..Goed bezig!

Heel veel succes nog!
    Liefs..!

• 20 Oktober 2010 - 18:15

Mam:

Wat heerlijk om die mooie verhalen te lezen.Ik kan bijna niet wachten om het met eigen ogen te mogen zien!
    Liefs

• 21 Oktober 2010 - 06:04

Simone:

Zusjee, leuke verhalen hoor! Wat stom dat die zuster die vrouw gewoon in der gezicht slaat... maar dat zou wel cultuur verschil zijn ;)

xx

• 21 Oktober 2010 - 15:35

Moniek:

ha meid..
    met mij gaat alles wel goed hoor hier,,
    daar ben je ook lekker bezig zo te lezen..!!
    geniet er nog van..!!
    kusje,,

• 21 Oktober 2010 - 16:22

Nienke:

Hee meid!
    Weer actief bezig geweest zo te lezen.. Je probeert het hardlopen zelf ook nog bij te houden, goed bezig!
    en wijn-proeverij klinkt lekker en gezellig.. Vooral leuk om van boerderij naar boerderij te trekken..
    Hoop dat je goed wat foto's maakt, ben erg benieuwd hoe het dr daar allemaal uitziet....
    Liefs Nienke

• 01 November 2010 - 14:00

Simone:

Nou Irene oma Tijs en oma Mies waren hier vorige week en die hadden al je verhalen gelezen hoor dus wanneer kan ik weer een verhaal naar de oma;s brengen nog voordat Stefan komt of niet?

xxxxxx

• 02 November 2010 - 09:30

Irene Tijs:

@ simone:
    je eerste verhaaltje voor het slapengaan staat er op ;)